Scherp door kou

Wim Hof staat bekend als ‘The Iceman’. Hij heeft bizarre koude records op zijn naam staan en claimt al jarenlang dat zijn methode zou zorgen voor een beter immuunsysteem. Even lang werd hij weggezet als een mafkees, een circusartiest. Een charlatan, een kwakzalver. De mensen die zijn methode toepasten en een verbetering in hun gezondheid claimden, werden weggezet als zielige stakkers, die een goeroe achterna liepen.

Een aantal jaar geleden hebben onderzoekers van het RadboudUMC een wetenschappelijk onderzoek gedaan met een bijbehorende publicatie.

Naast ademhalingstechniek en meditatie is de methode van Wim Hof vooral bekend van het nemen van ijsbaden en koude douches. Zijn claim, dat je hiermee je autonome zenuwstelsel activeert met een positieve impact op je immuunsysteem, wordt onderschreven door de onderzoekers van het RadboudUMC.

We hebben kennelijk wat moeite met mensen zonder academische titel, die zeggen iets briljants te hebben ontdekt, want de ijsbaden en ‘Iceman’ cursussen zijn inmiddels zeer populair.

Het is interessant om in dit verband naar het onderzoek van George Land in 1968 te kijken. Hij had voor de NASA een creativiteitstest ontwikkeld om tijdens de sollicitatieprocedures de creatieve geesten eruit te pikken, die men nodig had voor het innoveren van het ruimtevaartprogramma.

Zijn creativiteitstest werkte zó goed, dat hij besloot om het bij kinderen te gebruiken. Hij startte met 1600 kinderen van 5 jaar oud. 98% van de kinderen bleek geniaal in creativiteit te zijn.

Aangezien zijn ervaring met volwassenen totaal anders was, besloot hij dezelfde kinderen 5 jaar later opnieuw te testen. Het percentage creativelingen onder de 1600 10 jarigen was gedaald tot 30%.

Weer 5 jaar later testte hij hen nogmaals: 12% briljant creatief op 15 jarige leeftijd.

Daarna testte hij 280.000 30 jarigen. Slechts 2% was creatief. Een redelijk bedroevend inzicht.

Onderwijs en opvoeding lijken creativiteit, de kurk waarop innovatie drijft, niet te stimuleren, maar te vernietigen. In dat opzicht kunnen we wellicht de excentriekelingen ook gewoon serieus nemen.

Terug naar het ijsbad en koud douchen. Er zijn weinig mensen, die voor hun plezier de thermostaatkraan in één keer naar blauw draaien. Toch is het een aanrader. In Tip#18 schreef ik over de relatie tussen ontstekingen en depressie. Alleen om deze reden is het regelmatig nemen van een koude douche een geniaal idee. Hoe beter je immuunsysteem, hoe beter je mentale gezondheid.

Er zijn nog twee redenen om regelmatig jezelf bewust aan koude bloot te stellen, zeker als je dit aan het begin van de dag doet.

  1. Een koude douche zet je meteen aan! Uit onderzoek blijkt dat een koude douche of ijsbad een verhoogde hartslag, hogere bloeddruk en een hoger ademminuutvolume tot gevolg heeft. De reactie die je lichaam ook vertoont wanneer een stressor je sympatische zenuwstelsel activeert. Je geeft je lichaam en brein hiermee een duidelijk teken, dat de dag begonnen is, waarmee je je circadiaanse ritme ondersteunt.
  2. Ons werk brengt vanzelf zeer uitdagende situaties met zich mee, waarbij stress een rol kan spelen. Regelmatig ervoor kiezen om zelf-veroorzaakte stress op te zoeken en te reguleren, helpt in situaties, die je niet zelf hebt gekozen. Je kunt dan vrij eenvoudig de kracht van stress vóór je laten werken.

Ik was van de week in Noorwegen met vrienden. We liepen langs een bergmeer. Ik voelde met mijn hand het water: ijskoud. Na korte twijfel of ik wel in mijn blote kont erin durfde te springen ten overstaan van mijn vrienden, hakte ik de knoop door en dook erin. Het is onbeschrijflijk wat het met je doet. De kou grijpt je aan. Je lichaam verzet zich, maar de kou is er. Ik zwom, dook onder, schudde mijn hoofd, juichte van blijdschap. Eenmaal op de kant, afgedroogd en aangekleed hoorde ik mezelf zeggen: “Ik kan de hele wereld aan!” Dat is wat het doet: het geeft een gevoel van kracht.

Aan de slag dus met de koude douche, of het ijsbad, tenzij er medisch gezien redenen zijn om het niet te doen. In geval van twijfel, overleg het met je huisarts of specialist.

Tip #19: Start ‘s ochtends met een enigszins warme douche. Doe wat je altijd doet onder de douche. Als je klaar bent, kijk je naar de kraan. Adem diep en snel voor een seconde of 15. Draai resoluut de kraan helemaal naar koud. Het duurt heel even voor het warme water eruit is. Blijf staan. Tel tot 10 en probeer in die 10 seconden langzamer te gaan ademen. Draai de kraan dicht. Gefeliciteerd. Je eerste koude douche. Herhaal dit dagelijks of zo vaak als je wilt.

Bovenstaand is de manier waarop het mij is gelukt om dagelijks koud te douchen. Wim Hofs methodiek kun je op YouTube vinden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *