Vullen of Voeden

In de afgelopen maanden zijn belangrijke aspecten van Het Mentale Uniform de revue gepasseerd. Eén aspect van onze mentale gezondheid heb ik tot nu toe eerlijk gezegd vermeden: voeding.

Er zijn veel meningen, inzichten, filosofieën, bijna voedingsreligies over wat je wel en niet moet eten en drinken. Een tip geven over voeding is wat dat betreft lastig, omdat de meningen zo sterk verdeeld zijn.

De één zweert bij koolhydraatarm eten, de ander eet alleen nog maar vlees. Van linksgedraaide sojakwark tot in moedermelk geweekte Quinoa. Als je je erin verdiept, zie je al snel door de knuffelbomen het bamboebos niet meer en als je daarom afhaakt, blijf je waarschijnlijk van alles maar in je mond stoppen.

Toch gaat deze tip over voeding, omdat ons lichaam het belangrijkste onderdeel is van Het Mentale Uniform. Als je mentaal geblesseerd raakt, ervaar je dat het eerst aan je eigen lijf.

Sterker nog: het werkt ook andersom. Je kunt je mentaal neerslachtig voelen door verstoring in je fysiologie. Een te traag werkende schilklier geeft bijvoorbeeld kans op een lijst met psychische klachten waar je tegen zegt.

In zijn boek Het ontstoken brein gaat neuropsychiater en neurowetenschapper Edward Bullmore nog verder door af te rekenen met de traditionele theorieën over depressie. Hij maakt het aannemelijk dat psychische aandoeningen niet alleen mentaal zijn, maar ook een fysieke oorzaak kunnen hebben. Het immuunsysteem speelt hierin een rol; depressies worden volgens Bullmore veroorzaakt door ontstekingen in het lichaam en de hersenen.

Voeding speelt naast inspanning/ontspanning, slaap en beweging een belangrijke rol in fysieke fitheid en een goed werkend immuunsysteem.

Veel collega’s hebben in het eerste jaar dat ze op de ambulance werkten gemerkt, dat ze een kilootje of 5 aankwamen. Ik ook.

Komt het door de broodjes Portugese worst, de gehaktstaven, patatjes oorlog, kapsalons, repen chocola, liters Cola en ladingen Chinees, die we 24 uur per dag naar binnen mikken?

Interessantere vraag is waarom we onszelf hiermee volproppen tijdens onze diensten, want het helpt in ieder geval niet mee bij het in stand houden of bereiken van fysieke fitheid en het ondermijnt dus ook je mentale kracht.

Het belang van voldoende slaap is nu al een paar keer voorbij gekomen in de tips, maar ook hier moet ik het weer noemen. Het speelt een grote rol bij een gezond gewicht om twee redenen:

  1. Uitgerust maken we gezondere keuzes wat betreft voeding. Het aantal uren dat je slaapt heeft een directe invloed op wat je dagelijks aan voeding neemt.
  2. Het heeft  invloed op je fysieke gezondheid: een chronisch slaaptekort leidt tot een ontregeling van je metabolisme.

In dit onderzoek lees je meer achtergrondinformatie.

Er is in ons vak een vervelende neerwaartse beweging, waarin we vrij eenvoudig terecht kunnen komen.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Naast zorgen voor een zo regelmatig mogelijk slaappatroon is het voor je mentale fitheid dus van belang, dat je jezelf voedt. En niet vult.

Tip #18:

  • Bekijk als je wakker wordt hoe je dag er ongeveer uit gaat zien. Wanneer moet je presteren, is dat fysieke prestatie of verzet je vooral denkwerk? Bedenk hoe je over de dag jezelf zó kunt voeden, dat je op de juiste momenten over voldoende energie beschikt. Je kunt dit ook breder trekken en een overzicht voor een week maken.
  • Eet zoveel mogelijk natuurlijke producten. Geen zogenaamde ‘superprocessed foods’. Dat zijn industrieel bewerkte producten, die je in je eigen keuken niet kunt namaken.
  • Beperk de hoeveelheid geraffineerde suiker in verband met schommelende bloedglucose waarden en het vervelende ‘ik wil meer’ effect dat suiker heeft.
  • Verdiep jezelf in gezonde voeding met het oog op je Mentale Uniform!