Alcohol en slaap

Komende zondag staat het weer te gebeuren. Miljoenen mensen nemen weer deel aan het grootste slaaptekort experiment ter wereld. Jij ook waarschijnlijk.

Van zaterdag op zondag gaat de klok om 2:00 uur een uur vooruit. Als je nachtdienst hebt zaterdag, dan gaat de dienst ineens lekker rap. Als je gewoon thuis ligt te slapen, zul je er alleen iets van merken als je zondag een vroege dienst draait. Voor de meeste mensen komt de ‘klap’ op maandagochtend. Onze Nucleus Suprachiasmaticus is namelijk niet zo snel bijgesteld als je Iphone, die automatisch de tijd opschuift.

Een groot onderzoek van de universiteit van Michigan toonde aan, dat op de maandag na het ingaan van de zomertijd 25% meer hartaanvallen plaatsvinden. Uiteraard betreft het hier mensen die al een verhoogd risico lopen om een infarct te krijgen, maar de relatie met slechts één uur slaaptekort is er wel mee aangetoond.

Aangezien slaap zo belangrijk is voor ons mentale welzijn, volgt er nog 1 tip op dit gebied.

Gezellig, ontspannend. Voor velen is het drinken van een wijntje of een biertje een gewoonte, die bijdraagt aan ontspanning en daarom ook wordt gezien als een goede voorbereiding op de slaap.

Alcohol zorgt er inderdaad voor, dat je meer ontspannen begint aan je slaap en sneller in slaap valt. Het heeft echter een slechte werking op de kwaliteit en kwantiteit ervan.

Alcohol heeft een verdovende werking. Als eerste tempert het de prefontale cortex. Het gebied van de hersenen waarmee je je emoties beheerst. Daarna worden ook andere hersengebieden verdoofd, waardoor je slomer wordt en niet meer wakker wil zijn. Dit lijkt op slapen, maar is het niet. Je wordt tijdens de slaap door de alcohol vaak kort wakker. Iets wat je je ‘s ochtends niet herinnert, maar er wel voor zorgt dat je je brak voelt.

Een tweede effect van alcohol is dat het ervoor zorgt dat je nog nauwelijks in REM slaap komt. Hierdoor droom je dus niet de zo nodige dromen, die voor het integreren van kennis, vaardigheden en emoties zo belangrijk zijn.

Onderzoek toont aan, dat deze effecten al optreden bij één glas alcohol houdende drank.

Tip #8:

  • Vermijd alcohol ruime tijd voor je gaat slapen.