Manage je energie

Hoewel elke dag 24 uur telt, besteden we veel aandacht aan time-management. We maken planningen, beheren onze agenda’s, en specifiek in ons vak: we willen binnen 15 minuten ter plaatse zijn. Al die inspanning kan misschien een gevoel van controle geven, uiteindelijk is het een illusie: er komen niet meer of minder uren in een etmaal.

Waar we veel meer invloed op kunnen hebben, maar een stuk minder aandacht aan besteden, is onze beschikbare energie.

De werkweek wordt een stuk prettiger als je dagelijks uitgerust wakker wordt en de benodigde energie hebt om de dingen te doen die je wil of moet.

Daarom deze week een algemene tip om van metaal naar mentaal te gaan: Manage je energie!

Onregelmatig werken is in ons vak een ongezond vaststaand gegeven, dat we proberen weg te spoelen met liters koffie of ongedaan proberen te maken met eten in plaats van slapen. Dat lukt een tijd(je), maar eist uiteindelijk zijn tol: de energie raakt op en je wordt prikkelbaarder of emotioneel vlakker dan je lief is. Je houdt jezelf voor: “Dat hoort nu eenmaal bij mijn werk.”

Om het begrip energie iets concreter te maken, kun je het onderverdelen:

  1. Kracht
  2. Uithoudingsvermogen
  3. Flexibiliteit
  4. Veerkracht

Deze vier vormen van energie gelden zowel voor fysieke als mentale energie. Je beschikt dus over mentaal uithoudingsvermogen, mentale kracht, mentale flexibiliteit en mentale veerkracht. Ga voor jezelf eens na hoe het daar op dit moment mee gesteld is.

Bij het trainen van je spierkracht, is het van belang dat je gericht over de grens van je kracht heen gaat, gevolgd door een periode van herstel. Als je de hele dag boven je kracht traint, blesseer je je spieren. Als je nooit traint, neemt je spierkracht af.

Zo is het ook met onze mentale kracht, uithoudingsvermogen, flexibiliteit en veerkracht. Er is inspanning en ontspanning nodig. Krachttraining en hersteltijd. We kunnen in ons vak onze mentale kracht vergroten door meer mentale energie te gebruiken dan waarover we beschikken, door onder (zeer) stressvolle omstandigheden te functioneren. Als we het steeds maar tijdig afwisselen met herstel door ontspanning.

Als je bijvoorbeeld je emotionele flexibiliteit traint, vergroot je je vermogen om vrij te bewegen tussen verschillende emoties, in plaats van altijd op één emotionele manier te reageren op een situatie.

Ons brein gebruikt 20% van de beschikbare hoeveelheid O2 en glucose. Je ontspant na een rit daarom alleen als je ook je brein ontspant. Dat doet het optimaal als het geen informatie hoeft te verwerken.

Tip #3: Ontspan na iedere rit bewust.

Er zijn vele manieren om dit te doen, dus ik doe een voorzetje. Doe het vooral op een manier die bij je past en binnen jouw team uitvoerbaar is.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding
  • Wandel 5 minuten rustig in de buurt van je ambu
  • Tip voor alle teamleiders, regiomanagers, HR adviseurs & directeuren: zet op iedere post minimaal twee loopbanden en een roeimachine. Bouw mee aan mentale veiligheid en flexibiliteit!
  • Drink water en kijk het eerste kwartier niet op je telefoon
  • Gebruik de ademhaling- en stretchoefening uit Tip #1 en #2
  • Tuur lekker uit het raam zonder je telefoon in de hand
  • Voel je dat je moe bent? Doe een powernap!

Te weinig mentale inspanning is net zo schadelijk. Heb je een rustige (24u) dienst? Zoek dan bewust inspanning op, ook mentaal. Speel tafeltennis, schaak, lees, discussieer, ontwikkel iets voor het team. En ontspan daarna bewust.